Augustus

Beste Johan,

Beter laat dan nooit…toch? Mijn excuses voor de vertraging. We hebben het de afgelopen weken superdruk gehad met van alles (niet werk gerelateerd, dus vertel ik volgende maand wel) en het schrijven was me compleet ontschoten.

Waar waren we gebleven…oh ja, Rovaniemi en de kerstman. We hebben de kerstman enkel van een afstandje gezien. Op de foto met de beste man kost aardig wat knaken, dus dat hebben we overgeslagen en we zijn vrij snel weer doorgereden.

Augustus was een mooie maand. Soms heb je maanden die voelen alsof ze in een week voorbij zijn (zoals september schijnbaar) en soms lijkt het alsof een maand een eeuwigheid duurt. Dat laatste hadden wij met augustus. We hebben zo ontzettend veel gedaan dat het voelt alsof we maandenlang in Finland waren.

Midden-Finland is fantastisch. Er is overal water, overal bos en overal weggetjes te ontdekken. Je kunt er met gemak wekenlang verdwalen in het bos en geen mens tegenkomen. We hebben de mooiste plekjes hier gevonden en soms was het jammer om na een paar dagen al te vertrekken enkel om bij een volgende plek aan te komen waar het nog mooier was. Daarentegen hebben we in Finland voor ons doen ook heel veel tijd doorgebracht in steden, wat qua parkeerplekken minder mooie omgevingen met zich meebrengt, maar wel andere voordelen heeft. De natuur in Finland is eentonig en de steden zijn dan juist een prettige afwisseling.

Na Rovaniemi besloten we richting het zuidwesten te rijden, naar waar Finland met Zweden grenst. Een dagje boodschappen doen in Zweden konden we onszelf niet onthouden vonden we, waarna we zijn doorgereden naar Oulu.

Oulu is met iets meer dan 200.000 inwoners de vijf-grootste stad van Finland en de grootste in het noorden. Wat mij het meeste opviel is dat vanaf Oulo uiterlijk vertoon weer een duidelijke acte de présence geeft. De praktische quads en pick-ups zijn ingeruild voor onhandige Ferrari’s en Porsche’s of verlaagde Honda’s die niet normaal over een drempel passen. De mannelijke tieners hebben weer petjes op en tasjes om en lopen in stoere groepjes en de meisjes hebben hun gezichten weer vol geplamuurd om erbij te horen. Het dorpse meisje in mij baalt.

Maar Oulu op zich is een mooie stad, we hadden goed weer en stonden aan het strand geparkeerd, dus niks te klagen. We hadden zelfs een warme douche ter beschikking wat erg prettig is aangezien we het sporten weer opgepakt hebben. Het leven in een camper is niet heel anders dan in een gewoon huis, maar de twee dingen die wij het meeste missen zijn een gewone douche en de wasmachine. In Finland waren beiden geen probleem! Bijna alle stranden waar we geweest zijn hebben wel een openbare, warme en schone douche en bij openbare sportvelden vonden we ook regelmatig schone kleedkamers en warme douches, beter dan bij menigeen camping waar je per minuut betaalt. In Finland heeft ook iedere stad wel een wasserette, dus boodschappen doen werd gecombineerd met de was, zeer goed voor de productiviteit!

De volgende grote stad was Tampere. Tampere is de grootste binnenlandse stad in Scandinavië. Het schijnt een geweldig uitgaansleven te hebben, maar hier hebben wij helaas niet veel van meegekregen. Wat wel grappig was dat we onze tweeling camper hier zijn tegengekomen. We waren op zoek naar een plek om te lunchen en ik zag op de parkeerplaats rechts van ons een identieke camper. We konden het niet laten en zijn er naartoe gereden. De camper was precies hetzelfde model en met een Nederlands kenteken. De parkeerplaats ernaast was leeg, dus we hebben Antonio zo precies mogelijk ernaast geparkeerd en Jasper heeft wat foto’s genomen.

De eigenaren waren niet thuis, dus we besloten ter plekke te lunchen in de hoop dat ze misschien terug zouden komen voor wij verder gingen. Terwijl ik aan de afwas stond, merkte Jasper op dat er een meisje/vrouw aan kwam fietsen en wel heel raar keek. Ze kwam van onze kant aanrijden en vertelde achteraf dat ze ons open raam zag en dacht dat het die van haar was. Toen zag ze dat er iets niet klopte en dichterbij zag ze dat het een tweede camper was. Een enorme grijns en een gezellige ontmoeting was het gevolg. Uiteraard hebben we de campers even vergeleken. Die van haar is nog vrijwel origineel qua inbouw en is van buiten in een betere staat dan Antonio. Van binnen vind ik die van ons praktischer, maar dat is vooral omdat Jasper het compleet verbouwd heeft naar onze wensen. Na wat gekletst te hebben zijn we ieder weer ons eigen weg vervolgd en zijn wij richting Turku gereden.

Turku ligt in het zuidwesten en is de oudste stad van Finland en op  Helsinki en Tampere na ook het belangrijkste van het land. Ten zuiden van Turku liggen talloze kleine eilandjes. We zijn naar Ruissalo gereden, een van de eilandjes, alwaar we een paar dagen heerlijk vertoefd hebben. Het weer was eindelijk zomers en we hebben in Finland in totaal denk ik drie weken goed weer gehad met af en aan een dagje regen. Eindelijk mijn kortebroekenweer! 😊

Zoals ik al zei hebben we het sporten weer opgepakt. We proberen dagelijks te touwtjespringen (hardlopen is echt niet ons ding), 1 x in de week te boksen en waar mogelijk te klimmen. Met klimmen doel ik op boulderen. Toen we vertrokken op onze reis waren we van plan om in de natuur te gaan boulderen, maar dat bleek al gauw te hoog gegrepen (hihi). We reizen nu dus van boulderhal naar boulderhal. In Finland is het een populaire sport, dus we konden bijna overal wel aan de slag en zaten al gauw weer op drie keer per week (vandaar ook dat we meer in de steden te vinden waren). Bijkomend voordeel is dat een boulderhal over het algemeen wel een douche heeft: twee vliegen in een klap! We hebben inmiddels besloten dit in de rest van Europa door te zetten en van boulderhal naar boulderhal te reizen.

Na Turku was Helsinki aan de beurt. We hebben in totaal denk ik twee weken in en om Helsinki gebivakkeerd en vonden het een prettige stad. Het is een mix van oude en moderne gebouwen en we hadden een perfecte plek op een eiland. Tien minuten fietsen van het centrum en naast een park, dus voor de honden ook ideaal. Vanuit Helsinki hebben we de boot naar Tallinn, Estland, genomen, maar dat was op 2 september, dus daarover meer volgende maand!

Groetjes thuis!

@

Beste Johan,

Beter laat dan nooit…toch? Mijn excuses voor de vertraging. We hebben het de afgelopen weken superdruk gehad met van alles (niet werk gerelateerd, dus vertel ik volgende maand wel) en het schrijven was me compleet ontschoten.

Waar waren we gebleven…oh ja, Rovaniemi en de kerstman. We hebben de kerstman enkel van een afstandje gezien. Op de foto met de beste man kost aardig wat knaken, dus dat hebben we overgeslagen en we zijn vrij snel weer doorgereden.

Augustus was een mooie maand. Soms heb je maanden die voelen alsof ze in een week voorbij zijn (zoals september schijnbaar) en soms lijkt het alsof een maand een eeuwigheid duurt. Dat laatste hadden wij met augustus. We hebben zo ontzettend veel gedaan dat het voelt alsof we maandenlang in Finland waren.

Midden-Finland is fantastisch. Er is overal water, overal bos en overal weggetjes te ontdekken. Je kunt er met gemak wekenlang verdwalen in het bos en geen mens tegenkomen. We hebben de mooiste plekjes hier gevonden en soms was het jammer om na een paar dagen al te vertrekken enkel om bij een volgende plek aan te komen waar het nog mooier was. Daarentegen hebben we in Finland voor ons doen ook heel veel tijd doorgebracht in steden, wat qua parkeerplekken minder mooie omgevingen met zich meebrengt, maar wel andere voordelen heeft. De natuur in Finland is eentonig en de steden zijn dan juist een prettige afwisseling.

Na Rovaniemi besloten we richting het zuidwesten te rijden, naar waar Finland met Zweden grenst. Een dagje boodschappen doen in Zweden konden we onszelf niet onthouden vonden we, waarna we zijn doorgereden naar Oulu.

Oulu is met iets meer dan 200.000 inwoners de vijf-grootste stad van Finland en de grootste in het noorden. Wat mij het meeste opviel is dat vanaf Oulo uiterlijk vertoon weer een duidelijke acte de présence geeft. De praktische quads en pick-ups zijn ingeruild voor onhandige Ferrari’s en Porsche’s of verlaagde Honda’s die niet normaal over een drempel passen. De mannelijke tieners hebben weer petjes op en tasjes om en lopen in stoere groepjes en de meisjes hebben hun gezichten weer vol geplamuurd om erbij te horen. Het dorpse meisje in mij baalt.

Maar Oulu op zich is een mooie stad, we hadden goed weer en stonden aan het strand geparkeerd, dus niks te klagen. We hadden zelfs een warme douche ter beschikking wat erg prettig is aangezien we het sporten weer opgepakt hebben. Het leven in een camper is niet heel anders dan in een gewoon huis, maar de twee dingen die wij het meeste missen zijn een gewone douche en de wasmachine. In Finland waren beiden geen probleem! Bijna alle stranden waar we geweest zijn hebben wel een openbare, warme en schone douche en bij openbare sportvelden vonden we ook regelmatig schone kleedkamers en warme douches, beter dan bij menigeen camping waar je per minuut betaalt. In Finland heeft ook iedere stad wel een wasserette, dus boodschappen doen werd gecombineerd met de was, zeer goed voor de productiviteit!

De volgende grote stad was Tampere. Tampere is de grootste binnenlandse stad in Scandinavië. Het schijnt een geweldig uitgaansleven te hebben, maar hier hebben wij helaas niet veel van meegekregen. Wat wel grappig was dat we onze tweeling camper hier zijn tegengekomen. We waren op zoek naar een plek om te lunchen en ik zag op de parkeerplaats rechts van ons een identieke camper. We konden het niet laten en zijn er naartoe gereden. De camper was precies hetzelfde model en met een Nederlands kenteken. De parkeerplaats ernaast was leeg, dus we hebben Antonio zo precies mogelijk ernaast geparkeerd en Jasper heeft wat foto’s genomen.

De eigenaren waren niet thuis, dus we besloten ter plekke te lunchen in de hoop dat ze misschien terug zouden komen voor wij verder gingen. Terwijl ik aan de afwas stond, merkte Jasper op dat er een meisje/vrouw aan kwam fietsen en wel heel raar keek. Ze kwam van onze kant aanrijden en vertelde achteraf dat ze ons open raam zag en dacht dat het die van haar was. Toen zag ze dat er iets niet klopte en dichterbij zag ze dat het een tweede camper was. Een enorme grijns en een gezellige ontmoeting was het gevolg. Uiteraard hebben we de campers even vergeleken. Die van haar is nog vrijwel origineel qua inbouw en is van buiten in een betere staat dan Antonio. Van binnen vind ik die van ons praktischer, maar dat is vooral omdat Jasper het compleet verbouwd heeft naar onze wensen. Na wat gekletst te hebben zijn we ieder weer ons eigen weg vervolgd en zijn wij richting Turku gereden.

Turku ligt in het zuidwesten en is de oudste stad van Finland en op  Helsinki en Tampere na ook het belangrijkste van het land. Ten zuiden van Turku liggen talloze kleine eilandjes. We zijn naar Ruissalo gereden, een van de eilandjes, alwaar we een paar dagen heerlijk vertoefd hebben. Het weer was eindelijk zomers en we hebben in Finland in totaal denk ik drie weken goed weer gehad met af en aan een dagje regen. Eindelijk mijn kortebroekenweer! 😊

Zoals ik al zei hebben we het sporten weer opgepakt. We proberen dagelijks te touwtjespringen (hardlopen is echt niet ons ding), 1 x in de week te boksen en waar mogelijk te klimmen. Met klimmen doel ik op boulderen. Toen we vertrokken op onze reis waren we van plan om in de natuur te gaan boulderen, maar dat bleek al gauw te hoog gegrepen (hihi). We reizen nu dus van boulderhal naar boulderhal. In Finland is het een populaire sport, dus we konden bijna overal wel aan de slag en zaten al gauw weer op drie keer per week (vandaar ook dat we meer in de steden te vinden waren). Bijkomend voordeel is dat een boulderhal over het algemeen wel een douche heeft: twee vliegen in een klap! We hebben inmiddels besloten dit in de rest van Europa door te zetten en van boulderhal naar boulderhal te reizen.

Na Turku was Helsinki aan de beurt. We hebben in totaal denk ik twee weken in en om Helsinki gebivakkeerd en vonden het een prettige stad. Het is een mix van oude en moderne gebouwen en we hadden een perfecte plek op een eiland. Tien minuten fietsen van het centrum en naast een park, dus voor de honden ook ideaal. Vanuit Helsinki hebben we de boot naar Tallinn, Estland, genomen, maar dat was op 2 september, dus daarover meer volgende maand!

Groetjes thuis!

@

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *